Oct 11, 2008

Solitudinea numerelor prime


"La solitudine dei numeri primi" (Solitudinea numerelor prime) -Paolo Girodano

Numerele prime se divid cu unu şi cu ele înseși, toți am invățat asta la matematică și probabil că ăsta e motivul pentru care ne gândim la matematică atunci când auzim de numere prime.

Însă un tânar scriitor italian, Paolo Giordano, ne propune cu totul altceva în romanul ”La solitudine dei numeri primi” (”Solitudinea numerelor prime”). El ne prezintă povestea de viață a unei fete și a unui băiat, care trec prin întâmplări ce le vor marca întreaga viață, dar în ciuda acestui fapt ei vor ști să meargă mai departe.

Două vieți, două nume, două destine: Alice și Mattia. Cei doi sunt asemenea numerelor speciale din matematică numite ”numere prime gemene”, două numere prime ce sunt separate de un număr par, apropiate dar nu îndeajuns pentru ”a se atinge” cu adevarat.

”L`angelo de la neve” și ”Il Principio di Archimede”(”Îngerul zăpezii” și respectiv ”Principiul lui Arhimede”) sunt primele două capitole ce deschid romanul și prezintă începutul dramei din viața celor doi.

Alice e obigată de tatăl ei să meargă la o școală de schi, dar ea urăște acest lucru însă se conformeaza dorinței acestuia. La 7 ani ea suferă un accident care îi va schimba întreaga viață.

Mattia are o soră geamană (Michela) care e are probleme psihice. Michela se află sub grija fratelui ei, pentru că părinţii refuză să accepte adevărul.

Drama lui Mattia începe când acesta decide să o lase nesupravegheată pe sora lui într-un parc, cât timp el merge la ziua de naştere a unui coleg de clasă. Această decizie îi va aduce cu sine o vinovăție care îl apasă și îl urmarește chiar și atunci când devine adult, fiindcă la întoarcere el nu o mai găsește pe Michela.

Dispariția ei nu e elucidată niciodată.

Celelalte cinci capitole sunt la fel de emoționante și profunde.

Informații despre Paolo Giordano:
http://it.wikipedia.org/wiki/Paolo_Giordano_(scrittore)

2 comments:

Unknown said...

Anii 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23...
Prin toti acestia am trecut in viata de pana acum, unii ne-au marcat, altii au trecut fara sa observam...
Dar in cele din urma doar clipele de-acum, din acest moment conteaza cu-adevarat.
Nu incerca sa cauti raspunsuri unde nu sunt intrebari, nu e firesc...
Firesc e sa traiesti viata din plin, cu tot ce-ti ofera, bun sau rau ;)

Anonymous said...

Keep up the good work.